Verlies & Rouw

Het verlies van een dierbare door overlijden is natuurlijk verschrikkelijk. Door te rouwen ga je (op een gezonde) manier om met de pijn en het gemis van je verlies, maar soms lukt rouwen niet zo goed en kom je er simpelweg even niet meer uit. Je kunt je bijvoorbeeld niet concentreren, je voelt je opgejaagd en komt tot niets. Je bent vermoeid en je leven lijkt stil te staan. Je wilt vooral dóór, maar het lijkt alsof je aan de grond genageld bent. En mogelijk heb je dat nooit geleerd in je gezin van herkomst waar vooral ‘doorgaan’ de oplossing was. Je vermijdt contacten en ontwijkt het sociale leven. Herken je jezelf in deze situatie? 

Maar weet je dat ‘verlies’ zich op verschillende manieren manifesteert? Denk aan een scheiding, verlies van gezondheid, werk, een ideaal of een onvervulde kinderwens,
een toekomstperspectief, kleine of grote verwachtingen. Ook veranderingen zoals het uit huis gaan van kinderen of met pensioen gaan kunnen een diepgaande impact hebben. Je hebt de neiging om te vluchten (alles te vermijden) of te vechten (verzet tegen alles) en om je gevoelens te onderdrukken. Je kunt er zelfs lichamelijke klachten van krijgen.

Als je worstelt met een verlies, zelfs als het al lang geleden is, kunnen onbekende en verwarrende gevoelens en gedachten de kop opsteken. Je kunt het gevoel hebben dat deze emoties je belemmeren in nieuwe keuzes, bindingen en geluk in je leven.

Rouwen is een vermoeiende klus, je ‘verwerkt’ je verlies niet en je ‘geeft het geen plek’. We hebben te leren omgaan met het gemis, de emoties, het ‘nooit meer’, we hebben te leren om dit te ‘overleven’. Dat moeten we ZELF doen maar we hoeven het niet ALLEEN te doen. Ben jij iemand of iets dierbaars verloren en heb je behoefte aan ondersteuning? Ik loop met je mee in jouw persoonlijke rouwproces en ben je ruggensteun in een proces waar alles er mag zijn.

Wat het jou oplevert

  •  Het verlies en rouw worden in het licht gezet.
  • Er is ruimte voor rouw.
  • Ruimte ook voor ‘hoe jij dat pad loopt en in jouw tempo’.
  • Je ontdekt je drijfveren, je kwaliteiten en je eigen manieren om dit onoverkomelijke lot in te sluiten.
  • Je (her-)ontdekt de veilige basis in jezelf en in verbinding met anderen.

ik weef de tranen in mijn leven
ik weef de trots in alle dagen
ik weef de pijn in zachte strengen
ik weef jou, in alle lagen

wie je was, wie je zult blijven
hoe je kijkt en hoe je lacht
wat je gaf en wat ik leerde
weven zal ik, alles wat je bracht

ik weef het missen, en het dragen
ik weef de liefde die is gebleven
ik weef jou met zorg en aandacht
in alle draden van mijn leven

Floortje Agema

Bedankt voor de reactie. Ik reageer doorgaans binnen 24 uren.

Jacqueline

Herken je jezelf in dit verhaal, heb je vragen of ben je benieuwd wat bovenstaande voor jou zou kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Natuurlijk mag je mij ook altijd bellen via  06 15 13 75 69, ik sta je graag te woord.