Referenties

Wat vloog de tijd gisteren! Op een warme donderdagmiddag verloor niemand de aandacht bij de eerste workshop uit de serie Tools4HR, een door Zorg aan Zet geïnitieerde reeks workshops voor de HR-professional. Jacqueline Huijs trakteerde ons op herkenbare inzichten rond transactionele analyse die onze buikgevoelens bij bepaalde gesprekken nu eens eindelijk begrijpbaar maken.

De rolverdeling in een gesprek en de keuze om daarin om te schakelen stond centraal. Zonder gedoe met powerpoint, maar gewoon authentiek vanuit het hart, voelbaar, uitgelegd. Steeds met ruimte voor dialoog. Dit smaakt naar meer!

Roel Custers

Project Coördinator, Zorg aan Zet

Ik heb meerdere malen gebruik gemaakt van de expertise van Jacqueline om mensen bewust te laten worden wat ieders  bijdrage is voor het wel of niet slagen van een proces.

De kwaliteiten die Jacqueline bezit; mensen mee te nemen in een vertrouwde omgeving. Zij gebruikt begrijpbare theorieën, simpele oefeningen en houdt het dicht bij de persoon zelf  waardoor er herkenning en aansluiting is. Ze spiegelt op een directieve prettige wijze met wat ze ziet en hoort  waardoor iedereen bewust is van zijn of haar rol. Ze zet mensen aan het denken en levert een bijdrage aan het ontstaan van nieuwe energie wat nodig is om het proces te laten slagen.

Ankie

Teamleider zorg

Enige jaren geleden nam Jacqueline contact met me op met de vraag om een dag(deel) tijdens een presentatie met me mee te lopen, te observeren, te interviewen om, zoals ze zei, ‘van me te leren’…. wat is mijn passie, wat drijft me, welke valkuilen kom ik tegen en hoe ga ik daar mee om, en noem maar op. Ze had me gezien en gehoord bij De Zorggroep waar ik, in het kader van een fusie, gastspreker was en met de manier waarop had ik haar ‘geraakt’.

Voor mij een verrassende vraag; nog niet eerder gesteld en nog niet eerder was ik in die zin een leermeester geweest. We delen eenzelfde visie op hoe mensen in het leven (kunnen) staan. Namelijk: `Het geheim van succes bestaat en ieder mens heeft de sleutel in eigen hand. Er moet alleen gericht aan gewerkt worden.’ En vooral vanuit de gedachte …’ Wat een ander kan kan ik ook (leren).’ En soms is het nodig dat je dan uit je comfortzone moet stappen om te kunnen leren, weg van de geijkte paden en over een onbekende weg. Ook als dit een gevoel van onbekendheid, onveiligheid, onzekerheid met zich mee kan brengen. En dat heeft Jacqueline dus in praktijk gebracht. … Ontdekken waar haar passie ligt, de wil om dit in de praktijk te brengen, een weg uitstippelen en een leermeester opzoeken die haar hierin als voorbeeld kan dienen en vervolgens aan de slag.

Als je als coach deze weg bewandelt en vervolgens mensen ondersteunt, dmv coachen en trainen, in een persoonlijke/professionele ontwikkeling dan ben je transparant. dan leef je je eigen visie. Een ervaringsdeskundige dus …met passie om mensen bewust te maken van hun kwaliteiten en krachten die ze in zich hebben.

Hans van Breukelen

Oud-keeper Nederlands Elftal

Door Jacqueline ben ik bewust geworden van mijn gedachtes en emoties. Jacqueline heeft mij tools aangereikt om ook wat met mijn bewustwording te doen. Hierdoor is het mij duidelijk geworden om de balans te zoeken tussen de korte termijn en de lange termijn denken. Verder heel veel geleerd over het bekijken en reageren op acties/reacties vanuit verschillende perspectieven. Door de aangereikte tools en het verkregen inzicht kan ik nu zelf ook aan de slag om mezelf te blijven verbeteren.

Tom

Student

Ik heb de ruimte gekregen om tempo zelf te bepalen, eerste paar sessies waren kort op elkaar, de keren erna lagen verder uit elkaar. Dit had ik gevraagd om het mij eigen te laten worden. Omdat ik bij losse scholingen ook heel veel bereik, maar kans op terugval groter is doordat het eenmalig is en in een grotere groep plaats vindt. Hierdoor is bij mij de kans groter dat het verwatert en niet eigen wordt.

Door de opbouw in het coachen, werd de bewustwording bij mij steeds duidelijker en herkenbaarder. Jacqueline wist mij te bereiken en te motiveren. De handvatten die ik gekregen heb, geven mij nu de kennis om hier op een professionele manier mee om te gaan.

Mies

Coördinator zorg en diensten

Vorig jaar oktober ben ik bij Jacqueline terecht gekomen na een (wat vooral achteraf) een heel bewogen periode in mijn leven is geweest. Daar kwam op dat moment verlies van gezondheid bij en later ook het verlies van mijn geliefde werk….
……gaf me handvatten, zodat ik het alleen kon doen, zonder daarbij ooit het gevoel te hebben gehad dàt ik het alleen moest doen! Ik kon en mocht mezelf zijn…..
Wat voor mij heel erg geholpen heeft, is dat ze de “dingen” letterlijk zichtbaar maakte voor mij. Hierdoor begreep ik waarom voelde wat ik voelde….
Lieve Jacqueline; je bent een mooi mens en ik hoop dat je nog veel mensen mag helpen.

Margo Frenken, VerzorgendeIG

Bedankt voor je hulp! De evaluatielijst, welke ingevuld moest worden na onze gesprekken, heb ik ingevuld. Echter doet deze lijst geen recht aan de manier hoe je me hebt begeleid. Daar zijn de vragen niet op gericht. Dus mocht het nodig zijn om eea. te moeten verduidelijken dan doe ik dit graag! Ik zal je aandragen wanneer mensen op zoek zijn naar een loopbaancoach

Chiel

‘De laatste 2 maanden heb ik hard gewerkt om terug te komen, maar dat is toch mede dankzij jouw zeer gewaardeerde hulp gebeurd. Vanaf de eerste dag dat ik bij je weg fietste kwam ik al een positieve bui om er weer iets van te maken.
Je luisterend oor, maar ook kritische prikkels, hebben me veel tot nadenken gezet.
Ik wil je dan ook heel erg bedanken voor je fijne hulp afgelopen periode, Jacqueline.
Ik geloof ik er in dat je als mens het verschil kunt maken.
Zo heb ik het traject bij jou ook gevoeld.’

Fons medewerker ICT

De bewustwording die jij me hebt gegeven dat bewonder ik aan jou; mijn verwachtingen naar anderen, mijn verwachting van mezelf, mijn angst en het snel boos worden; waar komt dit vandaan en welke prikkels veroorzaakt het. De belangrijkste vraag die ik hier van jou heb gekregen is ‘wat maakt dat je dit denkt en wat doet dit met mij’? Hierdoor blijf ik bij mezelf, in plaats van te kijken naar wat de ander hier aan kan doen.

Ik weet dat ik nog veel kan leren, net zoals ieder ander, en dat is ook een fijn gevoel aangezien je dan altijd mag groeien. Rust, ja dat is het goede woord, heb ik gevonden en dat voelt heel fijn.

Anne

Verpleegkundige

De intervisie vond in een open en veilige sfeer plaats. Als team heeft de intervisie ons dichter bij elkaar gebracht in de zin dat er beter naar elkaar geluisterd wordt, meer begrip is voor elkaars werkwijze en standpunten, waardoor onze samenwerking als team is verbeterd.

In de rol als voorzitter leer je veel over de verschillende manieren van communiceren die er bestaan, leer je je verplaatsen in anderen en leer je om discussies te begeleiden en ze niet in veronderstellingen of emoties te laten vervallen. Jacqueline heeft in haar rol als begeleider op een prettige en open manier geholpen om tot deze inzichten te komen. Door ons elke keer bewust te maken van de verschillende posities die men in communicatie kan innemen en op welke manier dit het gesprek beïnvloedt. Door deze bewustwording en het stellen van de juiste vragen, kom je in het gesprek met elkaar tot de kern en blijf je weg van aannames en verkeerde emoties

Rudy

Beleidsmedewerker

Door de gesprekken bij Jacqueline ben ik, na wat er afgelopen jaar allemaal is gebeurd, bewuster over het leven gaan nadenken. Ik herken b.v. nu dat ik zowel boos als verdrietig kan zijn. Ze heeft me meer ‘in het heden’ gezet; alleen maar terugkijken heeft weinig zin. Ik sta nu sterker in het leven dan vóór de gesprekken zowel privé als werk. Jacqueline bedankt.

Lei Verdonschot

Medewerker tuinbouw

Voor mij als trainer was het erg leerzaam om naar jou te kijken. Je hebt een prettige invloed op mensen, je krijgt de complete aandacht en je krijgt de mensen mee. Erg mooi om te zien! Daarbij zijn de reacties van de deelnemers uit de evaluatie alleen maar lovend en positief. Jacqueline, ik wil je bedanken voor het geven van deze trainingen. Het was voor mij een inspiratie om erbij te zijn.

Saya Sprafke

Vakspecialist opleidingen

Mijn manier van benaderen/communiceren kwam vaak over als aanvallend. Dit gaf weerstand bij de ander. Het doel om mijn collega`s mee te krijgen op de werkvloer bereikte ik hierdoor niet en het koste mij erg veel energie. Het plezier in mijn werk als verzorgende ging hierdoor verloren. Op verzoek van mijn leidinggevende, kreeg ik deze coaching aangeboden. Met beide handen heb ik dit cadeau aangegrepen.

De manier waarop Jacqueline de individuele coaching geeft (rustig,respectvol,haar kennis,levenservaring en ze gaat altijd uit van het goede van de mens) spreekt mij erg aan. Ze zet mij door die individuele gesprekken zelf aan het denken. De coaching werpt zijn vruchten af; het benaderen/communiceren verloopt steeds beter, waardoor ik collega’s ook mee krijg. Deze verbetering geeft energie en het plezier in mijn werk weer terug. Nu pas besef ik dat er erg veel energie in het verleden verloren is gegaan.

Jeanne

Ziekenverzorgende

Ik heb een aantal keren gebruik gemaakt van de coaching van Jacqueline bij medewerkers die oa tegen hun grenzen aanlopen. Door de prettige manier van coachen; confronterend, warm, eerlijk, meevoelend, leert de medewerker veel over zichzelf en kan hij keuzes maken die ervoor zorgen om het leven weer in balans te brengen. Jacqueline stimuleert hen dicht bij zichzelf te blijven maar brengt tegelijkertijd een verandering teweeg. Door het spiegelen op oa vaste patronen merk ik dat de medewerker zich hiervan bewust wordt en hiervan af gaat stappen, dit werkt positief door op de persoonlijke groei.

Nanette Welten

Teamleider zorg

…de kamer van het verleden neem je mee en het kan zijn dat je er anders naar moet leren kijken……lastig, en verwacht niet meteen een oplossing. Jacqueline begeleidt je daarin, zonder te oordelen, ze luistert, weet wat je de vorige keer gezegd hebt, wat je misschien zelf al vergeten was; je zit er niet voor niets. Ze heeft de kennis daartoe maar slaat je er niet mee om de oren……… Als er mogelijkheden zijn zijn ze ook te bereiken. Wat? Hoe? Ze zal je dat niet vertellen, geen oplossing geven maar misschien een pad opsturen waar je de oplossing zelf vindt…….
Ferd v. Odenhoven

Ik heb bij Jacqueline via mijn werk aan een aantal coaching sessies mogen deelnemen.
Ik liep vast op mijn werk en privé.
Via gesprekken met duidelijke vraagstellingen en praktijkoefeningen ben ik erachter mogen komen wat de rode draad  in mijn leven is en uiteindelijk hier mee om te gaan.
Ik heb de sessies als zeer waardevol ervaren.
Ik kijk er met een warm en tevreden gevoel op terug en heb het gevoel weer grip te hebben op mijn eigen leven.
Er is rust ontstaan.
Jacqueline, nogmaals dank.
Petra

Ik heb deelgenomen aan de workshop; ‘ken je mij, wie ben ik dan’. Voordat de workshop begon stelde ik mezelf veel vragen (denker); ‘wie zouden er zijn, hoe zou het gaan?’ Ik vond het onbekende wel spannend. Door de eerste oefening voelde ik me als snel op mijn gemak in de groep.

Ik vond het mooi om verschillende ervaringen te mogen delen aan iedereen en ook mooi om te horen dat meerdere personen die ervaringen herkende. Zo van ‘Je staat niet alleen’. Ik heb veel gehad aan de theorie over de communicatieposities en het uitbeelden hiervan. Tijdens deze oefening werd ik me er meer van bewust dat ik te snel vanuit de kindpositie communiceer. Dat neem ik mee; meer vanuit de volwassenepositie te gaan communiceren. Heel erg bedankt voor deze leerzame avond.

Anoniem

Sociaal pedagogisch werker

De workshop rondom ‘lastige gesprekken’ was praktisch, herkenbaar en interactief. Jacqueline deed het goed. Er was ruimte voor voorbeelden uit de praktijk, waar op ingegaan werd. Jammer dat de middag zo snel voorbij was. Het onderwerp is geschikt om nog langer over door te gaan.

Petra

HR-functionaris

Binnen onze organisatie vinden wij persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Onder de noemer Mertens Academy voorzien wij in deze behoefte en in dat kader heeft Jacqueline Huijs recentelijk een workshop verzorgd met als thema ‘Ken ik mij’. Jonge professionals en leidinggevenden gingen onder haar bezielende leiding aan de slag met de essentie van communicatie.

Van de voorbereiding tot en met de evaluatie; het was perfect verzorgd. Jacqueline weet uit te dagen en te prikkelen, zorgt voor goede interactie en combineert theorie en praktijk op een bijzonder toegankelijke wijze. De workshop was voor velen een eye opener, bedankt!

Jeroen Kuijpers

Bedrijfsleider Mertens Horst

Ik heb je training als zeer positief ervaren, en zeker niet alleen omdat de inhoud van de training goed bij mijn leervraag aansloot. Wat ik vooral erg leuk vond aan deze training was dat ik door jouw interventies meer inzicht heb gekregen in mijn manier van communiceren en hoe ik hier duidelijker in kan zijn. Ik heb hier binnen mijn werk en ook in mijn privé situatie echt voordeel van.

Kernwoorden over jou die bij mij opkomen als ik terugdenk aan jouw training zijn: Enthousiasme, directheid, goed aansluiten bij de groep, doelgerichtheid, humor, actief bezig zijn en positieve instelling.

Tanja

Verpleegkundige

Ik ben bij Jacqueline gekomen omdat ik mijn gevoelens niet goed kon delen en bespreken met mijn naasten. Daarnaast vond ik het erg moeilijk om mij kwetsbaar op te stellen. Er is me veel bijgebleven. Een van de eerste opmerkingen van Jacqueline was dat ik erg weinig ruimte in nam.

Sinds dat moment ben ik me veel bewuster van mijn houding en mijn voorkomen tijdens gesprekken. Ik kan nu meer ruimte pakken en duidelijker aangeven hoe ik over bepaalde zaken denk. Al met al heb ik de gesprekken met Jacqueline als erg prettig ervaren. Een laagdrempelige manier om jezelf beter in kaart te brengen.

Jens

Administratief medewerker

Vorig jaar werd op mijn werk een seminar georganiseerd waarin een workshop “doorgroeimogelijkheden” werd aangekondigd. Gedreven door nieuwsgierigheid ben ik gaan luisteren. De workshop werd met veel enthousiasme en empathie gegeven door Jacqueline Huijs. De term “groei”heeft sindsdien voor mij een andere lading gekregen. De stelling in de workshop was dat je groeimogelijkheden worden ingegeven door je passie(s).

De verfrissend eenvoudige, toch diepgaande en  “doe-maar-normaal-dan-doe-je-gek-genoeg” aanpak van Jacqueline heeft me doen besluiten te informeren naar mogelijkheden voor persoonlijke ondersteuning bij mijn groeiproces. Een coachingstraject was het gevolg. Nu, een jaar en slechts 3 persoonlijke gesprekken later heb ik meer inzicht in waar mijn passie ligt en wat ik uiteindelijk echt wil. Bij het maken van keuzes houd ik daar ook meer rekening mee. Het is een weg van vallen en opstaan, dat wel. Maar je merkt wel dat je veel zaken vanuit automatisme doet, vanuit voorgeprogrammeerde gedachtes. Die heb je ook nodig, maar niet te veel.

Jacqueline heeft me geholpen mijn eigen weg meer te vinden. En dat door met name te luisteren en enkele prikkelende vragen te stellen. Geen ingewikkelde testen, ellenlange vragenlijsten, diep-emotionele praatsessies of wat dan ook. Alles kan, maar niets hoeft. Ik heb mezelf beter leren kennen en daardoor ook anderen. Ik weet beter wat ik wil en handel daarnaar. Dat is geen garantie voor succes, maar wel gebaseerd op eigen keuzes. Jacqueline heeft me op weg geholpen door mij zonder oordeel een spiegel voor te houden. Door concrete voorbeelden te vragen. Door mij zelf te laten vertellen wat er gebeurt. Door aan mij vervolgens te vertellen wàt er dan gebeurt. Wat er met mij gebeurt. En verder op weg te helpen in het woud van zelfhulpmiddelen. Ik ben er nog lang niet, maar heb geleerd dat ik er nooit zal komen. Dat is niet erg. Er is namelijk onderweg zoveel te genieten!

Marc

Medewerker ICT

Ik heb een aantal keren gebruik gemaakt van de trainingen van Jacqueline met het team. Jacqueline is iemand die zelf doet wat ze uitdraagt, ze weet met praktische voorbeelden de kern te raken. Ze is bijzonder overtuigend en bereikt daarmee het gewenste effect. Door door te vragen weet ze diepere emoties en drijfveren boven tafel te krijgen, dit geeft inzicht en dan zie ik een verandering van omgaan in de situatie. Ze maakt soms gebruik van rollenspellen om te laten zien wat er gebeurt, dit gebeurd op een zodanig prettige manier dat het team zich hierdoor niet belemmerd voelt. Ze “spiegelt”waardoor het team een groei doormaakt.

Nanette Welten

Teamleider zorg