‘Nooit gedacht dat IK nog een keer zou bellen om een afspraak te maken’, zegt ie. ‘Alles wat ik over jou hoor in de wandelgangen en voorbij zie komen bv op LinkedIn en Facebook zijn verhalen van ánderen, die ik ook herkén van anderen.  Maar het is niet mijn verhaal.
Nee hoor, ik heb het goed op een rijtje, prachtige baan, alles loopt zoals ik gepland en uitgewerkt heb, heb overzicht en inzicht in processen, heb een goede balans tussen werk en privé, mooi gezond gezin’.
Verbaal sterk, rap van tong, zeer aimabel. 
Ergens in zijn verhaal neem ik de ruimte;
‘Je verhaal lijkt helemaal af. Het gaat je heel goed blijkbaar?’ Even is het stil.
‘Ja, het gaat heel goed.’ ‘Mooi zeg’, zeg ik en blijf stil.

(….)‘Ja, nou is het wél zo dat ik al enkele weken met een kwestie loop die me niet los laat. Het is namelijk als volgt (……..); er komt een uiteenzetting van een situatie waarin hij een keuze moet maken tussen twee mogelijkheden. 
‘Ik kan natuurlijk kiezen voor A’.
‘Lijkt me een logische stap’, zeg ik. ‘Dat past ook bij je’.
‘Maar ja, daar zal B niet blij mee zijn. En eerlijk is eerlijk, ik ben hem wat schuldig’. 
‘Dan kies je toch voor B’, zeg ik. ‘Blijkbaar heb je nog wat goed te maken’.
‘Ja maar A is een kans… die komt maar eenmalig voorbij’.
‘Dat zou wel eens kunnen kloppen’ zeg ik ‘dan is A toch verstandiger’.
‘Ja, maar wat gaat B dan doen. We hebben een hele fijne relatie samen’.
‘Oow, als het ten koste gaat van je relatie met B dan kies je toch voor B’.
‘Dan laat ik het avontuur van A schieten (…..)’
‘Als je toe bent aan avontuur, ja, dan kies je voor A natuurlijk’.
‘Nou, dan heb ik een serieus probleem met en iets uit te leggen aan B’.
‘Aah joh, als hij dit niet snapt is het toch geen vriendschap? Er zijn toch genoeg anderen om vriendschap mee te sluiten’.
(……..)

Soms neem ik iemand mee de verwarring in. Ik ontregel en doorbreek vaste gedachten, overtuigingen, patronen. Met humor, warmte en uitdaging, verassende reacties, vragen en opmerkingen.

Deze klant was heel druk met het weerleggen van mijn reacties, het snelle schakelen van het ene argument naar het andere, zijn brein kon het even niet meer kon volgen, de verwarring ontstond, de verbazing en het ongeloof over mijn reacties, en uiteindelijk een bulderende lach.

Daarna kon het gesprek beginnen.

Mooie mensen