Dagelijks hinder, gebrek aan zelfvertrouwen of burn-out

Er is een algemeen gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent bekend met overtuigingen als ‘ik word niet gehoord, ik doe er niet toe, het heeft geen zin meer, ik probeer het niet meer, ik word ondergesneeuwd, ik zie geen uitweg, ik zie het niet meer zitten’.

Je hebt het idee dat je uit balans dreigt te gaan (‘ ik zit tegen een burn-out aan’) of je bent uit balans ( ‘ik heb een burn-out’). De ander kan het veel beter dan ik. Ik voel me hulpeloos ten opzichte van de ander. Als ik een conflict heb, geef ik toe. Het maakt allemaal niets uit. Ik kan toch niets doen. Het is nu eenmaal zo. Waarom zou ik me inspannen om een probleem op te lossen, het is toch hopeloos. Ik ontloop alles.

Als ik een conflict heb zal ik mijn oplossing doordrukken en dat gaat vaak ten koste van de relatie met de ander.

Ik weet (denk te weten) wat goed is voor de ander en heb de neiging dat de ander op te leggen. En dat gaat ten koste van de relatie.

Het perspectief 

 

  • Je leert jezelf kennen;
  • Je leert dat je gedrag wordt aangestuurd door overtuigingen; helpende en niet-helpende overtuigingen.
  • Je bent je bewust van je niet-helpende overtuigingen en waar deze zijn oorsprong hebben.
  • Je ontdekt hoe deze in het hier-en-nu bepalend zijn voor je gedrag en bent in staat om ze minder bepalend te laten zijn.
  • Je bent in staat om, in contact met de ander, dicht bij jezelf te blijven, je eigen leiderschap in te zetten, de regie (terug) te nemen. De regie van wie JIJ bent en te kiezen voor wat goed voor JOU is.

De bewustwording die jij me hebt gegeven dat bewonder ik aan jou;  mijn verwachtingen naar anderen, mijn verwachting van mezelf, mijn angst en het snel boos worden; waar komt dit vandaan en welke prikkels veroorzaakt het. De belangrijkste vraag die ik hier van jou heb gekregen is ‘wat maakt dat je dit denkt en wat doet dit met mij’?

Hierdoor blijf ik bij mezelf, in plaats van te kijken naar wat de ander hier aan kan doen. Ik weet dat ik nog veel kan leren, net zoals ieder ander, en dat is ook een fijn gevoel aangezien je dan altijd mag groeien. Rust, ja dat is het goede woord, heb ik gevonden en dat voelt heel fijn.

Anne

Verpleegkundige

Bedankt voor de reactie. Ik reageer doorgaans binnen 24 uren.

Jacqueline

Herken je jezelf in dit verhaal, heb je vragen of ben je benieuwd wat bovenstaande voor jou zou kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Natuurlijk mag je mij ook altijd bellen via  06 15 13 75 69, ik sta je graag te woord.

6 + 5 =